Logo new power 1 Newpower

Salderingsregeling zonnepanelen

Logo new power 1 Newpower

Salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling

Ook in 2023 zijn we met elkaar hard op weg om de aarde verder te verduurzamen met energie van zonnepanelen. Nu nog kun je als zonnepaneelgebruiker profiteren van de salderingsregeling, waarbij je een vergoeding ontvangt over de teruggeleverde energie aan het net.

Artikel salderingsregeling zonnepanelen

De overheid heeft aangekondigd om deze salderingsregeling vanaf 2025 langzaam af te schaffen. In dit artikel vertellen we je alles over waarom de salderingsregeling wordt afgebouwd en de invloed hiervan op het rendement van zonnepanelen én jouw portemonnee.

salderingsregeling zonnepanelen 2023 met stekker

Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen?

De salderingsregeling, is een regeling vanuit de Rijksoverheid, die ervoor zorgt dat als zonnepaneelhouders te veel stroom opwekken, ze deze stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet en hiervoor een vergoeding ontvangen. Doordat zonnepanelen steeds betaalbaarder en toegankelijker worden – bijvoorbeeld met onze zonnepanelen sets die je eenvoudig zelf plaatst – én de energieprijzen stijgen, stijgt ook het rendement voor de gebruiker en heeft de overheid het plan om saldering per 1 januari 2025 langzaam af te bouwen. In 2031 willen ze dat het salderingspercentage op 0 staat.

zonnepaneel met stekker

Afbouw salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling heeft als doel om de overgang naar duurzame energie te bevorderen en tegelijkertijd de kosten eerlijker te verdelen tussen zonnepaneelhouders en energieleveranciers. Vanaf 2025 zal het salderingspercentage dus geleidelijk aan worden verminderd. Dit betekent dat elk jaar het percentage van opgewekte stroom dat kan worden gesaldeerd, lager zal zijn en in 2031 uitkomt op 0%. Deze afbouw geeft zonnepaneelhouders de mogelijkheid om zich voor te bereiden op de veranderingen en hun investeringen in zonne-energie optimaal te benutten.

Betaalbare zonnepanelen kopen?

Salderingsregeling na 2023

Oorspronkelijk was het plan om de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2023 af te bouwen. Dit betekende dat vanaf dat 2023 het salderingspercentage geleidelijk zou worden verminderd. Echter, om eigenaren van zonnepanelen meer tijd te geven om zich voor te bereiden op de veranderingen en te profiteren van de voordelen van de regeling, heeft de overheid besloten om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen. De nieuwe startdatum voor de afbouw is nu 1 januari 2025, wat betekent dat zonnepaneelhouders nog twee extra jaren kunnen profiteren van het volledige salderingspercentage. Twijfel je nog over zonnepanelen aanschaffen? Dan is dit het moment om te investeren in onze plug and play zonnepanelen, zo kun je optimaal profiteren van de financiële voordelen die de zonnepanelen met zich meebrengen en heb je jouw investering snel terugverdiend. En niet geheel onbelangrijk: je kunt onze draagbare zonnepanelen eenvoudig meenemen bij een verhuizing.

Salderingsregeling 2025

Als vanaf 2025 tot en met 2031 de afbouw salderingsregeling zal ingaan, kun je ieder jaar minder salderen. Dit betekent dat je nu nog het meeste voordeel haalt uit salderen met zonnepanelen, om zo het beste rendement te behalen op je investering. In 2030 kun je nog 28 procent salderen en in 2031 zal dit percentage in één keer dalen tot 0. Ondanks de verwachtte afbouw salderingsregeling blijft investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk, zowel voor de levensduur van onze planeet als jouw portemonnee. Check onze zonnepanelen met stekker en bestel direct online!

Salderingsregeling zonnepanelen 2023 t/m 2031

In de onderstaande tabel zie je hoe deze afbouw salderingsregeling er per jaar uit moet gaan zien.

 Jaar Slagings % opgewekte stroom
2023 100%
2024 100%
2025  64% 
2026  64% 
2027  55% 
2028  46% 
2029  37% 
2030  28% 
2031  0% 

Veelgestelde vragen salderingsregeling

Wanneer stopt de salderingsregeling?2023-09-15T10:55:32+01:00

Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden, het salderingspercentage is dan 0%. Het afbouwen van de salderingsregeling start vanaf 2025. Vanaf dan kun je ieder jaar minder energie salderen.

Wat is de salderingsregeling?2023-09-15T10:55:45+01:00

De salderingsregeling is een stimuleringsmaatregel van de Rijksoverheid voor duurzame energie. Deze regeling zorgt ervoor dat als zonnepaneelhouders te veel stroom opwekken, ze deze stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. De hoeveelheid teruggeleverde stroom wordt verrekend door de energiemaatschappij met de stroom die ze afnemen van het net, wat resulteert in een lagere energierekening. Op dit moment kunnen zonnepaneelhouders 100% van hun opgewekte stroom salderen, wat betekent dat ze volledig worden gecompenseerd voor de teruggeleverde energie. Doordat zonnepanelen steeds betaalbaarder worden en de energieprijzen stijgen, stijgt ook het rendement voor de gebruiker en heeft de overheid besloten om vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling jaarlijks langzaam af te bouwen. Uiteindelijk zal de salderingsregeling in 2031 volledig worden beëindigd, waardoor het salderingspercentage op 0 komt en het niet meer mogelijk is om energie te salderen.

Meer weten? Bekijk onze andere blogs

Titel

Ga naar de bovenkant