Logo new power 1 Newpower

Salderingsregeling zonnepanelen

Logo new power 1 Newpower

Salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling stopt?

Ook in 2024 zijn we met elkaar hard op weg om de aarde verder te verduurzamen met energie van zonnepanelen. Nu nog kun je als zonnepaneelgebruiker profiteren van de salderingsregeling, waarbij je een vergoeding ontvangt over de teruggeleverde energie aan het net. Maar hoe is dat als deze regeling stopt?

Artikel salderingsregeling zonnepanelen

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd om de salderingsregeling vanaf 2027 stop te zetten. In dit artikel vertellen we je alles over wat de salderingsregeling precies inhoudt, waarom het nieuwe kabinet voornemens is deze regeling stop te zetten en de invloed hiervan op het rendement van zonnepanelen én jouw portemonnee.

salderingsregeling zonnepanelen 2023 met stekker

Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen?

Een salderingsregeling is een financiële regeling die van toepassing is op huishoudens en bedrijven met zonnepanelen. Deze regeling stelt hen in staat om de teveel opgewekte zonne-energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet te verrekenen met de elektriciteit die ze van het net afnemen. Hierdoor kunnen eigenaren van zonnepanelen hun energierekening verlagen.

In Nederland, bijvoorbeeld, werkt de salderingsregeling als volgt:

  • Als een huishouden meer elektriciteit opwekt dan het verbruikt, wordt het overschot aan het net geleverd.
  • Dit overschot wordt verrekend met de elektriciteit die het huishouden op een later tijdstip van het net afneemt.
  • De verrekening gebeurt tegen hetzelfde tarief, waardoor de eigenaar van zonnepanelen minder betaalt voor de elektriciteit die hij gebruikt.

De salderingsregeling stimuleert de aanschaf van zonnepanelen omdat het financieel aantrekkelijker wordt om zelf energie op te wekken. Het beleid rondom deze regeling verandert steeds. Het nieuwe kabinet heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat de salderingsregeling wordt stopgezet, waardoor huishoudens en bedrijven in de toekomst niet meer kunnen salderen.

WhatsApp Image 2024 03 01 at 13.26.29 0356e271 Newpower

Waarom stoppen met de salderingsregeling?

Het nieuwe kabinet zag zich door het handhaven van de regeling geconfronteerd met een gat in de begroting van 2,8 miljard euro tot 2032, onder meer vanwege gederfde belastinginkomsten. Dit gat is nu gedicht door de regeling in 2027 in één keer te schrappen.

Er zijn verschillende redenen voor het stoppen van de salderingsregeling:

  • Kosten voor de Energiemarkt: De regeling is kostbaar voor energiebedrijven en kan leiden tot hogere kosten voor consumenten zonder zonnepanelen.
  • Stimuleren van Innovatie: Door de regeling af te bouwen, wil de overheid innovatie stimuleren op het gebied van energieopslag en slimme energieoplossingen.

Betaalbare zonnepanelen kopen?

Voor wie is de salderingsregeling relevant?

De salderingsregeling is relevant voor verschillende groepen, voornamelijk huishoudens en bedrijven die gebruikmaken van zonnepanelen om hun eigen elektriciteit op te wekken en die een groot aantal zonnepanelen hebben. Dit zijn bijvoorbeeld MKB bedrijven, Vereniging van eigenaren van appartementsgebouwen, collectieve zonneparken, maar ook particulieren met een aanzienlijk aantal zonnepanelen. Zij kunnen nu de energie die ze opwekken en niet verbruiken, terugleveren aan het net tegen een vergoeding.  Dat geeft financieel voordeel en daarmee ook een kortere terugverdientijd.

Particulieren met een klein aantal zonnepanelen, zoals plug and play zonnepanelen,  hebben hier vaak helemaal niets mee te maken. De salderingsregeling of het stoppen ervan is voor hen niet zo relevant. Zij wekken energie op die ze meteen gebruiken en leveren niets terug aan het net.

Het stoppen van de salderingsregeling heeft wel gevolgen voor eigenaren van grote aantallen zonnepanelen. Het is belangrijk voor hen om zich goed voor te bereiden op deze veranderingen en alternatieve manieren te vinden om hun investeringen in zonne-energie rendabel te houden. Zoals het aanschaffen van een accu of een batterij zodat je de energie kan opslaan en kan gebruiken als je het nodig hebt.

Zonnepanelen ook rendabel zonder salderingsregeling?

Tot aan 2027 is het voor iedereen sowieso rendabel om zonnepanelen te hebben. Terugleveren tegen een vergoeding is nog steeds mogelijk en het bespaart ook zonder teruglevering altijd op je energiekosten. Dit betekent dat je nu nog het meeste voordeel haalt uit salderen met zonnepanelen, om zo het beste rendement te behalen op je investering zonder verdere moeite.

Na 2027 wordt dat anders, als de voorgenomen beslissing van het nieuwe kabinet doorgaat. Ook dan is het nog steeds rendabel om zonnepanelen te hebben, maar dan is er geen mogelijkheid meer om een vergoeding te krijgen voor teveel opgewekte energie die wordt teruggeleverd aan het net. Tot aan 2027 heeft iedereen de tijd om zich hierop voor te bereiden.

Met een klein aantal zonnepanelen, is het nu rendabel en blijft het na 2027 ook rendabel. Met een klein aantal zonnepanelen wek je vaak alleen energie op die je meteen weer verbruikt en dus is er niets om `terug te leveren`.  En als je wat vaker overdag je wasmachine en droger aanzet of je e-auto aan huis oplaadt met ‘eigen’ zonnestroom, wordt het overbelaste lokale elektriciteitsnet minder zwaar belast en dan heb je niets te maken met terugleveren en alle regelingen hierover. Je verbruikt gewoon wat je opwekt.

Dus blijft een investering in een set zonnepanelen met stekker nog steeds aantrekkelijk ondanks het verwachtte stopzetten van de salderingsregeling, zowel voor de levensduur van onze planeet als voor jouw portemonnee. Check onze plug & play sets en bestel direct online!

Een set zonnepanelen met stekker bespaart op je algehele energiekosten. Het maakt dus niet uit op welke groep in de meterkast de panelen worden aangesloten!

home solar set NP 2 100 Newpower

Veelgestelde vragen salderingsregeling

Wanneer stopt de salderingsregeling?2023-09-15T10:55:32+01:00

Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden, het salderingspercentage is dan 0%. Het afbouwen van de salderingsregeling start vanaf 2025. Vanaf dan kun je ieder jaar minder energie salderen.

Wat is de salderingsregeling?2023-09-15T10:55:45+01:00

De salderingsregeling is een stimuleringsmaatregel van de Rijksoverheid voor duurzame energie. Deze regeling zorgt ervoor dat als zonnepaneelhouders te veel stroom opwekken, ze deze stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. De hoeveelheid teruggeleverde stroom wordt verrekend door de energiemaatschappij met de stroom die ze afnemen van het net, wat resulteert in een lagere energierekening. Op dit moment kunnen zonnepaneelhouders 100% van hun opgewekte stroom salderen, wat betekent dat ze volledig worden gecompenseerd voor de teruggeleverde energie. Doordat zonnepanelen steeds betaalbaarder worden en de energieprijzen stijgen, stijgt ook het rendement voor de gebruiker en heeft de overheid besloten om vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling jaarlijks langzaam af te bouwen. Uiteindelijk zal de salderingsregeling in 2031 volledig worden beëindigd, waardoor het salderingspercentage op 0 komt en het niet meer mogelijk is om energie te salderen.

Meer weten? Bekijk onze andere blogs

Ga naar de bovenkant