Het vermogen van zonnepanelen berekenen
Lees alles over het vermogen van onze zonnepanelen met stekkers.
Wat is het vermogen van zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om duurzame energie op te wekken en kosten te besparen op je energierekening. Maar wat is eigenlijk het vermogen van zonnepanelen en hoeveel kunnen ze opbrengen? Het vermogen van een zonnepaneel wordt gemeten in wattpiek (wp). Dit geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden.
Bij New Power leveren we zonnepanelen met stekker die per paneel zo’n 370 – 450 wattpiek opleveren. Dit betekent dat elk zonnepaneel onder optimale omstandigheden een vermogen kan leveren van 370 tot 450 watt. Maar hoe bereken je nu hoeveel energie een zonnepaneel daadwerkelijk gaat opbrengen? In deze blog zoomen we daar dieper op in.
Hoeveel leveren zonnepanelen op?
Om te berekenen hoeveel energie zonnepanelen kunnen opwekken, vermenigvuldig je het aantal Wattpiek van een paneel met een correctiefactor van 85%. Deze 85% is het gemiddelde rendement van een zonnepaneel per jaar in Nederland, waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals temperatuur, schaduw en andere omgevingsinvloeden. Stel dat we een zonnepaneel hebben met een vermogen van 400 wattpiek. Dan is de berekening als volgt:
- 400 wp x 0,85 (correctiefactor) = 340 watt (gemiddelde opbrengst per jaar in Kwh)
Wil je vervolgens berekenen hoeveel geld je daarmee hebt bespaard in een jaar tijd? Dan kun je de som als volgt afmaken:
- 340 watt x energieprijs = gemiddelde opbrengst per jaar in €
Wat is het piekvermogen van zonnepanelen?
Zoals we eerder al hebben benoemd is het piekvermogen van een zonnepaneel het maximale vermogen dat een paneel kan leveren onder ideale omstandigheden. Onder ideale omstandigheden betekent dat het paneel recht op de zon is gericht, er geen schaduw is, en de temperatuur zo’n 25 graden is.
De plug and play zonnepanelen van New Power leveren onder ideale omstandigheden een piekvermogen van 430 Watt. Dit betekent dat elk zonnepaneel tot 430 watt kan leveren in de best mogelijke omstandigheden. Let op: onze zonnepanelen gaan altijd per twee stuks.
Als we kijken naar onze concurrenten, zijn er aanbieders met hogere piekvermogens. Zo zijn er tegenwoordig al zonnepanelen op de markt met een piekvermogen van 500 wp. Toch zul je merken dat wanneer je weer de bovenste rekensom hanteert, de uiteindelijke opbrengst weinig verschilt met een zonnepaneel van New Power. Daarbij komt ook nog kijken dat wij onze panelen kunnen aanbieden tegen zeer scherpe tarieven, waardoor je onze panelen dus extra snel terugverdient.
Let op: houd ook rekening met de afmeting van het paneel, dit kan namelijk een vertekend beeld geven.
Betaalbare zonnepanelen kopen?
Soorten zonnepanelen en het vermogen
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, en het vermogen kan variëren afhankelijk van het gebruikte materiaal en het ontwerp van het paneel.
Bij New Power verkopen we enkel glas-glas zonnepanelen met stekker die een vermogen hebben van 370 tot 450 wp. Onze keuze voor deze panelen is gebaseerd op hun uitstekende prestaties, levensduur en betrouwbaarheid. Meer over de verschillende zonnepanelen op de markt en het materiaal van onze zonnepanelen lees je in de blog ‘Beste zonnepanelen 2023’.
Zoals hierboven al vermeld, bieden sommige concurrenten panelen met hogere piekvermogens. In de praktijk blijken deze panelen vaak groter dan gemiddeld, waardoor er meer zonnecellen op passen en dit dus een misleidend beeld geeft.
Kijk dus niet alleen naar het vermogen van de zonnepanelen, maar ook naar factoren als afmetingen, efficiëntie, garantie en de prijs.
Gemiddelde opbrengst zonnepanelen met stekker
Hieronder zie je een overzichtelijke tabel met de gemiddelde opbrengst per jaar in KWh van de meest verkochte zonnepanelen sets uit ons assortiment. We hebben daarbij een gemiddeld vermogen 400 Wattpiek per paneel gebruikt:
Aantal zonnepanelen | Gem. opbrengst per jaar in KWh |
2 panelen | 680 |
4 panelen | 1.360 |
6 panelen | 2.040 |
8 panelen | 2.740 |
10 panelen | 3.400 |
Het is belangrijk om te weten dat deze cijfers schattingen zijn en dat de werkelijke opbrengst afhangt van de locatie, het weer, de oriëntatie van de panelen en eventuele schaduwval.
Veelgestelde vragen
De sets zijn eenvoudig zelf te installeren, zonder bijkomst van een installateur. Het duurt ongeveer 15 minuten per set.
Voor installatie van de Home Solar Set kan je eenvoudig deze handleiding volgen: handleiding Home Solar Set
Klik hier voor handleiding AP Systems Micro omvormer
Klik hier voor installatie video van de Growatt NEO 800M-X Microinverter: klik hier
Klik hier voor handleiding AP systems Wifi meter APSystems ECU-R Monitoring Systems gebruiksaanwijzing
Bekijk onderstaande video om te zien hoe eenvoudig je de sets kun installeren.
Ja, de oriëntatie van de panelen speelt belangrijke een rol in het vermogen dat ze kunnen opwekken. In de bijna alle gevallen is het ideaal om zonnepanelen op het zuiden te richten, omdat ze dan het meeste zonlicht opvangen. Maar ook op het oosten of westen kunnen ze nog steeds aanzienlijke hoeveelheden energie produceren. Welke oriëntatie het beste is in jouw situatie hangt ook af van je verbruik. Zo is je opbrengst met panelen op het oosten en westen meer verspreid over de hele dag, dan met panelen op het zuiden. Meer hierover lees je in op onze pagina ‘Hoe kies je de juiste set’.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar. Na verloop van tijd kan het vermogen van de panelen geleidelijk afnemen, maar ze blijven nog steeds energie opwekken. Bij New Power bieden we je een uitstekende garantie en service. Op al onze zonnepanelen bieden wij een performance garantie van 25 jaar en een productgarantie van 10 jaar
Wattpiek (Wp) is een eenheid die het maximale vermogen van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden aangeeft. Kilowattuur (KWh) is daarentegen een eenheid van energie en geeft aan hoeveel elektriciteit (kilowatt) een zonnepaneel daadwerkelijk opwekt per uur (hour).
Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden, het salderingspercentage is dan 0%. Het afbouwen van de salderingsregeling start vanaf 2025. Vanaf dan kun je ieder jaar minder energie salderen.
De salderingsregeling is een stimuleringsmaatregel van de Rijksoverheid voor duurzame energie. Deze regeling zorgt ervoor dat als zonnepaneelhouders te veel stroom opwekken, ze deze stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. De hoeveelheid teruggeleverde stroom wordt verrekend door de energiemaatschappij met de stroom die ze afnemen van het net, wat resulteert in een lagere energierekening. Op dit moment kunnen zonnepaneelhouders 100% van hun opgewekte stroom salderen, wat betekent dat ze volledig worden gecompenseerd voor de teruggeleverde energie. Doordat zonnepanelen steeds betaalbaarder worden en de energieprijzen stijgen, stijgt ook het rendement voor de gebruiker en heeft de overheid besloten om vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling jaarlijks langzaam af te bouwen. Uiteindelijk zal de salderingsregeling in 2031 volledig worden beëindigd, waardoor het salderingspercentage op 0 komt en het niet meer mogelijk is om energie te salderen.
In de omvormer zit een Wifi opbrengstmeter die in verbinding staat met een app. Je kunt de app downloaden zoals staat in de handleiding, zorg ervoor dat het Wifi bereik goed is. Als het Wifi bereik niet goed genoeg is werkt de app niet. Oplossing voor een slecht bereik: een Wifi versterker kopen voor een beter bereik.
De Home Solar Set wordt aangesloten met een stekker in het stopcontact. Als u meerdere sets op 1 dak wil plaatsen, dan kan u de sets aan elkaar verbinden. Onze micro-omvormer heeft een vaste doorluskabel waarmee u sets aan elkaar kan verbinden. Uiteindelijk gaat er dan nog steeds 1 stekker naar het stopcontact. Let wel op dat er maximaal 3600 Wp op 1 lege groep aangesloten kan worden. Meer sets kan natuurlijk altijd maar dan zijn er meer stopcontacten en groepen nodig.
Bekijk onze video voor meer informatie.
De set weegt exclusief ballast en inclusief panelen ongeveer 40 kilo. Elke set heeft daarnaast ballast nodig. De hoeveelheid ballast is afhankelijk van de hoogte van uw dak en waar u woont. Lees goed de manuals zodat u de juiste hoeveelheid ballast op uw set legt
Om garant te staan dat ons product bestand is tegen alle weersomstandigheden adviseren wij in totaal maximaal 30 kilo op elke ballastbak. Dit is de maximale ballast waarmee alle weersomstandigheden gedekt zijn. Vaak is deze maximale ballast niet nodig om deze extreme weersomstandigheden bij u minder voorkomen. Denk aan wind bij de kust. U kunt kijken waar u woont en wat er in uw regio wordt aangeraden qua ballast; zijndit overzicht voor meer informatie.
Meer weten over de veiligheid en ballast? Bekijk de volgende video.
Onze micro-omvormer heeft een vaste doorluskabel van 3M80. Daarmee is een 2e set gemakkelijk aan de 1e set te verbinden en gaat er maar 1 stekker naar het stopcontact. Zo kan u alle sets aan elkaar verbinden. Met een maximum van 3600 Watt op 1 lege groep. Als de sets los van elkaar staan, dan moeten ze ook apart aangesloten worden.
Bekijk ook onderstaande video voor meer informatie over het verbinden van sets.
Op 1 lege groep kan maximaal 3600 Watt worden aangesloten. Let dus wel op of er nog andere apparaten zijn aangesloten op de groep waar je de panelen op aansluit. Je kunt ook eenvoudig een extra groep laten aanleggen voor je zonnepanelen.
Meer weten? Bekijk onze andere blogs